FOTO'S VAN DE HERDENKING
VAN DE RAMP MET DE RHENUS 127
OP 30 MEI 2001 TE WILLEMSTAD
 
 
Belgische gaster per boot gekomen Drukte bij de herdenking
 
Naar schatting hebben tenminste zo’n vierhonderd Belgen woensdag 30 mei 2001 de herdenking bijgewoond van de ramp die zich op 30 mei 1940 op het Hollandsch Diep voltrok met de Rhenus 127. Het was de eerste keer in vijftig jaar dat de herdenking niet op tweede pinksterdag werd gehouden en tevens de eerste keer dat de Belgen zelf de herdenking hebben moeten organiseren. Helemaal vlekkeloos verliep dat niet. Zo was pastoor van Oers maar op eigen initiatief gekomen en tijdens het spelen van The Last Post klonken enkele honderden meters verder de vrolijke noten behorende bij de haringparty.
De gemeente Moerdijk beperkte zich dit jaar tot facilitaire ondersteuning. Burgemeester Den Duijn was een van de ongeveer vijftien (instanties) die een krans bij het monument legden.
 
Vaandeldragers Drukte bij herdenking
 
Kranslegging 2001 Kranslegging 2001
 
In aanmerking nemende dat de plechtigheid “nieuwe stijl” nu op een gewone werkdag werd gehouden mag gerust gesproken worden van een zeer grote belangstelling van de Belgen. Ze waren gekomen met vier volle touringcars, een rondvaartboot en individueel met de nodige auto’s. Ook het aantal Belgische vaandeldragers dat woensdag bij de herdenking present was, was beslist niet minder dan vorig jaar.
Als reden om de traditionele dodenhulde op tweede pinksterdag af te schaffen, werd vorig jaar door de gemeente Moerdijk het argument gebruikt dat de organisatie een te grote belasting werd voor zowel de gemeente Moerdijk als ook voor de Belgen. Bovendien ging ook het kostenplaatje een rol spelen. “In goed overleg” is besloten de herdenking voortaan anders te gaan doen klonk het vanuit het gemeentehuis in Zevenbergen. Dat de Belgen anders over de term “in goed overleg” denken werd woensdag opnieuw duidelijk met wie van de organisatie je daar ook over sprak. Officiële sprekers lieten in bedekte termen tijdens hun toespraken horen niet gelukkig te zijn met de afschaffing op tweede pinksterdag.
Kranslegging door S. Nieuwkoop vaandeldragers bij monument
 
overzicht van de belangstellenden de bloemenhulde